Sokszor találkozunk “ne fogyassz csokoládét, mert…” típusú tévhitekkel, amik mögött nem mindig rejlik valós információ. Ezért úgy gondoltuk, utána járunk a 3+1 leggyakoribb tévhitnek, amivel nap mint nap szembesülünk mi is.
- A cukorbetegek nem ehetnek csokit!
A glikémiás index – rövidítve GI – egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomás, kóros koleszterinszint és szívbetegségek kialakulásához vezethet.
A legtöbb csokoládénak alacsony a glikémiás indexe (GI). A 70% kakaótartalmú csokinak 22, a kakaós tejnek, a kenhető csokikrémnek 33, a tejcsokinak és a fehér csokinak 45.
Összehasonlításként: a glükóz glikémiás indexe 100, a szacharózé pedig 65.
A csoki tehát nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, ennek ellenére a cukorbetegek kérjenek személyre szabott tanácsot orvosuktól, ha édességet fogyasztanának!
Persze csak akkor, ha nem a töméntelen mennyiségű cukorral és kakaómasszával készült változatot, hanem a valódi, minőségi étcsokoládét választod, és naponta legfeljebb egy-két kockát fogyasztasz belőle. Ennyi azonban kiegyensúlyozott étrend mellett kifejezetten egészséges lehet.
A Demeter Chocolate sokak kérésére, már kifejezetten cukormentes szaloncukrokat készített, ami nagyon nagy sikert aratott karácsonykor.
- A csokitól pattanásos lesz a bőr
Igazából nem a csokoládétól jelennek meg pattanások az arcunkon, hanem a hozzáadott tejporoktól. Maga a tiszta, keserű fekete csoki magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amik kifejezetten jót tesznek a bőrnek.
A csokoládéban úgynevezett flavonoidok találhatóak – ezek a növények fontos alkotóelemei, melyek szerepet játszanak a pigmentek termelődésében, és a külső hatások elleni védelemben.
A flavonoidokat azonban az emberi szervezet is tudja hasznosítani, mivel erős antiallergének és antioxidánsok, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van, így segítenek, hogy a bőröd egészségesebb és tisztább legyen.
A jó minőségű csokoládé ráadásul elősegíti a bőr hidratáltságát is, így az puhább és rugalmasabb lesz.
- Csokoládétól romlik a fog!
A csokoládé valóban tartalmaz úgynevezett fermentált szénhidrátokat, melyek árthatnak a fogaknak, azonban veszélytelenül kis mennyiségben.
Ami a problémát jelenti az a csokoládéhoz hozzáadott cukor, ami hosszú távon árt a csontozatnak – így a fogainknak is.
+1. A csoki fogyasztása fokozza a szívbetegség kialakulásának esélyét
A csokoládé nem csak cukorból és zsírból áll, de sok más ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek viszont egyértelműen pozitív hatással vannak a keringési rendszerre.
Sok E-vitamint, béta-karotint és rezet tartalmaz, amelyek szintén fontos antioxidánsok, továbbá a kálium vérnyomáscsökkentő hatású is.
Ezek mellett figyelemre méltó még a koleszterin-csökkentő hatása, ami elsősorban a magas kakaótartalmú csokoládékra igaz.
A napi 10 gramm jó minőségű csokoládé elfogyasztása kedvezően hat az egészségre.
Csokimennyország
Képek forrása: Pexels.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: