Csokimennyország

3+1 tévhit a csokoládéval kapcsolatban!

Sokszor találkozunk “ne fogyassz csokoládét, mert…” típusú tévhitekkel, amik mögött nem mindig rejlik valós információ. Ezért úgy gondoltuk, utána járunk a 3+1 leggyakoribb tévhitnek, amivel nap mint nap szembesülünk mi is.

  1. A cukorbetegek nem ehetnek csokit!

glikémiás index – rövidítve GI – egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomás, kóros koleszterinszint és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A legtöbb csokoládénak alacsony a glikémiás indexe (GI). A 70% kakaótartalmú csokinak 22, a kakaós tejnek, a kenhető csokikrémnek 33, a tejcsokinak és a fehér csokinak 45.
Összehasonlításként: a glükóz glikémiás indexe 100, a szacharózé pedig 65.

A csoki tehát nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, ennek ellenére a cukorbetegek kérjenek személyre szabott tanácsot orvosuktól, ha édességet fogyasztanának!

Persze csak akkor, ha nem a töméntelen mennyiségű cukorral és kakaómasszával készült változatot, hanem a valódi, minőségi étcsokoládét választod, és naponta legfeljebb egy-két kockát fogyasztasz belőle. Ennyi azonban kiegyensúlyozott étrend mellett kifejezetten egészséges lehet.

A Demeter Chocolate sokak kérésére, már kifejezetten cukormentes szaloncukrokat készített, ami nagyon nagy sikert aratott karácsonykor.

  1. A csokitól pattanásos lesz a bőr

Igazából nem a csokoládétól jelennek meg pattanások az arcunkon, hanem a hozzáadott tejporoktól. Maga a tiszta, keserű fekete csoki magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amik kifejezetten jót tesznek a bőrnek.

A csokoládéban úgynevezett flavonoidok találhatóak – ezek a növények fontos alkotóelemei, melyek szerepet játszanak a pigmentek termelődésében, és a külső hatások elleni védelemben.

A flavonoidokat azonban az emberi szervezet is tudja hasznosítani, mivel erős antiallergének és antioxidánsok, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van, így segítenek, hogy a bőröd egészségesebb és tisztább legyen.

A jó minőségű csokoládé ráadásul elősegíti a bőr hidratáltságát is, így az puhább és rugalmasabb lesz.

  1. Csokoládétól romlik a fog!

A csokoládé valóban tartalmaz úgynevezett fermentált szénhidrátokat, melyek árthatnak a fogaknak, azonban veszélytelenül kis mennyiségben.

Ami a problémát jelenti az a csokoládéhoz hozzáadott cukor, ami hosszú távon árt a csontozatnak – így a fogainknak is.

    +1. A csoki fogyasztása fokozza a szívbetegség kialakulásának esélyét

A csokoládé nem csak cukorból és zsírból áll, de sok más ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek viszont egyértelműen pozitív hatással vannak a keringési rendszerre.

Sok E-vitamint, béta-karotint és rezet tartalmaz, amelyek szintén fontos antioxidánsok, továbbá a kálium vérnyomáscsökkentő hatású is.

Ezek mellett figyelemre méltó még a koleszterin-csökkentő hatása, ami elsősorban a magas kakaótartalmú csokoládékra igaz.

 

A napi 10 gramm jó minőségű csokoládé elfogyasztása kedvezően hat az egészségre.

Csokimennyország

 

 

Képek forrása: Pexels.com

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!