Tények a csokoládéról

Sokan sokféle csokoládét szeretünk, gyakorlatilag ez a finomság életünk részét képezi. Adni és kapni is jó, mert a csokoládét általában mindenki szereti. A mértékkel történő fogyasztása – nem csak csokoládén élünk! – orvosok által is bizonyított, hogy jó hatással van a szervezetünkre: jó a szívnek, a vérkeringésnek, a bőrnek és az agyunknak is.

Vegyük sorjában, miért jó fogyasztani jó minőségű csokoládékat, persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy csakis mértékkel!

  1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek

    Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak, így az artériák eltömődését segít megelőzni a finomság.
  2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét

    Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat.
  3. Ásványi anyagokban gazdag

    A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel  67 százalékát is fedezi.
  4. Csökkenti a koleszterinszintet

    A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
  5. Jó a bőrnek

    Az étcsokoládéban fellelhető flavonoidok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!).
  6. Segíthet a fogyásban

    Egy Will Clower nevű neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Mind emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket.
  7. Jó az anyának és a babának

    Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csoki csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai.
  8. Megelőzheti a diabéteszt

    Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.
  9. Az agy működésére nézve is kedvező

    A flavonoidok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet.
  10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk

    A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segédkezet szervezetünknek.

Mint olvashattátok, a csokoládé csökkenti a szorongást, a depressziót, és a stresszhormonszintet, egyensúlyba hozza az anyagcserét, továbbá serkenti a bélflóra működését.

Fogyasszátok mértékkel!

Csokimennyország

Cikk forrása: The Telegraph

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »