Sokan sokféle csokoládét szeretünk, gyakorlatilag ez a finomság életünk részét képezi. Adni és kapni is jó, mert a csokoládét általában mindenki szereti. A mértékkel történő fogyasztása – nem csak csokoládén élünk! – orvosok által is bizonyított, hogy jó hatással van a szervezetünkre: jó a szívnek, a vérkeringésnek, a bőrnek és az agyunknak is.
Vegyük sorjában, miért jó fogyasztani jó minőségű csokoládékat, persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy csakis mértékkel!
- Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak, így az artériák eltömődését segít megelőzni a finomság. - Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét
Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat. - Ásványi anyagokban gazdag
A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi. - Csökkenti a koleszterinszintet
A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. - Jó a bőrnek
Az étcsokoládéban fellelhető flavonoidok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!). - Segíthet a fogyásban
Egy Will Clower nevű neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Mind emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket. - Jó az anyának és a babának
Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csoki csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai. - Megelőzheti a diabéteszt
Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását. - Az agy működésére nézve is kedvező
A flavonoidok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet. - A csokitól jobb lesz a közérzetünk
A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segédkezet szervezetünknek.
Mint olvashattátok, a csokoládé csökkenti a szorongást, a depressziót, és a stresszhormonszintet, egyensúlyba hozza az anyagcserét, továbbá serkenti a bélflóra működését.
Fogyasszátok mértékkel!
Csokimennyország
Cikk forrása: The Telegraph
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: